Hem » Språkutveckling » Samarbete med förberedelseklass och journalist!

Samarbete med förberedelseklass och journalist!

Min svenskagrupp, åk 8, läser just nu boken Resan som började med ett slut av Zulmir Becevic. Gruppen är blandad, dvs den består av både svenska elever och elever med invandrarbakgrund. En av redovisningsformerna som är planerad är en intervju. Vi ska dessutom koppla arbetet med boken till Mobergs Utvandrar-serie för att belysa att även svenskar har varit i samma situation som invandrarna och flyktingarna var/ är i Sverige nu.

Under tiden vi har läst boken har många frågor kommit upp kring hur det egentligen är att vara flykting och alla problem som kan dyka upp i mötet med det nya landet. Reflektionerna kring problemen och lösningarna på dessa är många…

Då vi har en flyktingförläggning nära vår skola och ungdomarna som bor där går i förberedelseklass inte långt från oss, tänkte jag att det vore en ypperlig idé att låta mina elever träffa dem. Kontakten togs och eleverna och läraren i förberedelseklassen var positiva.

Av en slump kom jag i kontakt med en journalist som vi fick lov att ställa frågor till, via mejl, kring vilka frågor man kan ställa och vad man ska tänka på vid en intervju. Vi fick ett långt svar som vi utgick från när mina elever skrev sina intervjufrågor. Kanonbra! Eleverna tog verkligen till sig av hans svar och utgick från hans tips när de skrev egna frågor. En fröjd att se för en lärare!

För att göra saken ännu roligare fick jag i fredags ytterligare tips om hur man sedan kan fortsätta med bearbetningen av intervjuerna. Dessutom vill han göra ett reportage kring vårt arbete eftersom han tyckte att idén med intervjuerna var så bra. Jag längtar efter att få berätta detta för mina elever!

Vill med detta visa hur man kan få in verkligheten i klassrummet med utgångspunkt i en bok och hur mycket roligare allt blir när det blir ”på riktigt”. Dessutom krävs det inget större merarbete från lärarens sida. Och tänk vilken behållning eleverna får! Jag är säker på att detta arbete kommer att bli något som de alla minns som något givande. De kommer inte bara att utvecklas kunskapsmässigt, de kommer även att växa som individer. Vem vet vad dessa intervjuer kommer att leda till? Det är det som gör det hela ännu mer spännande…

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s