Igår träffades lärare i nätverket svenska som andraspråk för att fördjupa sig i BUF:S stödmaterial och kartläggningsrapport kring svenska som andraspråksundervisningen. Syftet med stödmaterialet och kartläggningsrapporten är ”att att skapa en kommunövergripande förståelse för hur man ute på skolorna kan arbeta med och organisera ämnet svenska som andraspråk så att eleverna får en så likvärdig undervisning som möjligt.” Framtagandet av materialet har skett genom klassrumsobservationer, intervjuer, forskning och erfarenheter och är tänkt som ett stöd för såväl rektorer som undervisande svenska som andraspråkslärare.
Det var stor uppslutning och många av kommunens skolor hade en eller flera representanter. Som inledning fick deltagarna en bakgrund och kortfattad genomgång av syftet till stödmaterialet och kartläggningsrapporten samt några av tankarna kring organisering, undervisning och systematiskt kvalitetsarbete. Därefter fick deltagarna i uppdrag att utifrån frågeställningar identifiera var deras skola befinner sig. Frågeställningarna handlade bla om att identifiera svenska som andraspråksundervisning genom skolans styrkor, svagheter, möjligheter och hinder.
Som stöd för diskussionen fanns nyckelbegrepp ur stödmaterialet att utgå från:
Organisation:
Integrerat eller separat
Parallellt med svenska
Enligt timplan
Behörig lärare
Uppfyller kriterierna för svenska som andraspråk
Lärarkontinuitet
Undervisning:
Urvalsprocess
Ansvarig för urvalsprocess
Kontinuerlig kartläggning
Kontinuitet i undervisningen gällande lärare och elevgrupper
Kvalitativ, utmanande, likvärdig undervisning
Systematiskt kvalitetsarbete
Kontinuerligt
Koppla till vetenskap och beprövad erfarenhet
Struktur för arbetet både på grupp- och individnivå
Kartläggningsrutiner
Helhetsbilden av elevens kunskapsinhämtning i alla ämnen
I diskussionerna i de olika grupperna framkom en stor kunskap både om ämnet svenska som andraspråk men även om vikten av struktur, planering, tid för möten. Förhoppningsvis kommer samtalen som påbörjades igår förhoppningsvis ligga till grund för det fortsatta arbetet på skolorna och framför allt inför planeringen av nästa läsår. Förhoppningsvis tar rektorerna på skolorna tillvara den kompetens som redan finns men ger också möjlighet för lärarna att fortbilda sig inom ämnet svenska som andraspråk och fördjupa sina kunskaper.
Ämnet är komplext och det som framkom igår är att det inte finns en enda lösning för hur man på bästa sätt organiserar svenska som andraspråksundervisningen utan att det verkligen måste utgå från varje skola och varje elev. Det som är viktigt är att det finns kompetens i ämnet och en tydlig organisation kring kartläggning av elevernas kunskaper, analys av elevernas resultat och tid för att samverka inom skolan men också mellan skolorna.