Hem » Svenska som andraspråk » Ingelin Angerborn- författarbesök

Ingelin Angerborn- författarbesök

4A möter Ingelin Angerborn

 

Igår fick mina sva- elever i 4A åka buss till Stadsbiblioteket för att möta författaren Ingelin Angerborn. Vi har varit med i ett bokprojekt med Skapande Skola och förutom arbetet kring boken har vi fått träffa och arbeta med Straja, en konstnär och nu var det alltså dags att träffa självaste författaren till RUM 213.

Vi kom in i Sagorummet tillsammans med en klass från Brearedsskolan. Eleverna var lugna och förväntansfulla- de skulle ju äntligen få träffa författaren till den kusliga boken vi har läst. De hade skrivit varsin fråga på en lapp och satt nu med denna i högsta hugg- beredda och otåliga.

Mötet med Ingelin blev riktigt lyckat. Hon kan verkligen trollbinda; inte bara med sina böcker utan även med sin röst. Alla satt tysta och lyssnade nyfiket på henne när hon berättade om sitt författarskap och hur hon fick idéerna till några av sina böcker, medan hon plockade upp bok efter bok ur sin färgglada resväska.

Ingelin Angerborn som bor i Linköping och har två vuxna barn, har skrivit 23 böcker och en ”färsk”, Hjärta av damm, som är på tryckning just nu och kommer ut i juni.

Hennes böcker är populära kunde man förstå eftersom eleverna hade bra koll på hennes författarskap och titlarna. Ingelin berättade om böckerna om AB Klant & Co. Det finns sex böcker och i varje bok ska ett ”mysterium” lösas. Hon berättade hur hon fick inspiration till Klockmysteriet efter att ha slarvat bort sin vigselring en julafton och den misstänkte skyldige var broderns hund. Boken kom till efter något år, men ringen däremot, är fortfarande försvunnen.

Ingelin Angerborn har den sista tiden skrivit, som hon själv säger, ”mystiska, spökiga” böcker. Hon hämtar inspiration till alla sina böcker ur händelser som har inträffat i hennes liv och hon berättade hänförande om hur hon fick idéen till Sorgfjäril när TV-n plötsligt slogs på av sig själv när hon sov i ett hotellrum i Borås. ”OOOOh”, hördes det från publiken.

Till RUM 213 fick hon inspiration efter att ha sett en spännande/ rolig registreringsskylt. Då kom idéen om att man kan skriva en bok med utgångspunkt ur en registreringsskylt.

Eleverna fick slutligen ställa sina frågor om Ingelins böcker och hennes författarskap. På frågan om varför spöket går in i Elvira sa hon att vissa människor helt enkelt är mer mottagliga för spöken. Svaret på varför spöket just är rödhårigt var att rött hår är lite ovanligt och därför blev Mebel rödhårig.

Eleverna kom in på Ingeborns författarskap om hur det känns att skriva böcker, hur länge hon jobbar, vilka intressen hon har och vilken som var hennes första bok. Det känns för det mesta väldigt roligt att skriva, berättade hon, och hon skriver mellan kl 8- 17 på dagarna. Ibland skriver hon mycket och ibland får hon bara ihop några meningar på flera timmar. Hon gillar att skriva, läsa, promenera och umgås med familj och vänner. Hennes första bok heter ”Pelle Pyton på friastråt” och är en bilderbok.

Apropå bilderböcker fick hon även frågan varför RUM 213 inte innehåller några bilder och svaret var givet- läsaren ska kunna ”rita” egna bilder i huvudet.

Vi hade även gått igenom parallellhandling och när Ingelin fick frågan varför hon valde att skriva om hela tre saker parallellt (kärlek, vänskap, spöket) blev hon lite ställd. Författare planerar inte att de ska skriva parallellhandling utan det blir så. Att bara skriva om spöket hade varit lite tråkigt och för lite. Det är ju så i livet, menar hon, att flera saker händer samtidigt.

Tiden räckte inte riktigt till och Ingelin var tvungen att avbryta eftersom nästa grupp skulle in och lyssna. Efter att ha fått ett bokmärke var fick sva-eleverna i klass 4A gå en liten runda i biblioteket och givetvis hittade de många böcker som var skrivna av Ingelin Angerborn.

Jag tror nog att jag måste prata med Christina i vårt skolbibliotek och be henne beställa in mååånga böcker av Ingelin Angerborn.

 

2 tankar om “Ingelin Angerborn- författarbesök

  1. Skolbiblioteket har ett flertal av Angerborns titlar och de är allt som oftast utlånade! Har inte Klant & Kompani- serien däremot… Hjärta av damm har jag under bevakning 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s