Hem » Aktiviteter » Den viktiga uppvärmningen del 2

Den viktiga uppvärmningen del 2

Här kommer ett annat tips på hur du kan värma upp dina elever inför stundande aktiviteter. Denna aktivitet värmer upp, men har även andra fördelar både för elever och lärare.

Kortskrivning använder vi i början av våra lektioner. Varje elev har en egen liten skrivbok som läraren förvarar i klassrummet mellan lektionerna och som läraren ALDRIG läser i. Kortskrivningsboken är elevens privata bok. I kortskrivningsboken skriver eleven vad han eller hon vill under de första minutrarna av lektionen. Eleverna får skriva på vilket språk han eller hon vill. Det enda kravet vi har är att eleven alltid måste datera sidan även om han eller hon just den lektionen inte får ner något mer på pappret.

Vi sparar de böcker som eleverna skriver ut under terminerna och när eleverna slutar nian hos oss får de tillbaka sina kortskrivningsböcker som de skrivit i sedan år 6.

Syftet med kortskrivningsbok är som sagt att värma upp eleverna inför kommande aktiviteter. Men som lärare får du även en lugn start där du kan hitta ditt fokus för dagens lektion. De elever som av någon anledning är sena vet vad som händer och kan smyga in och påbörja skrivandet. Elever som använder kortskrivningen kontinuerligt utvecklar även sin skriftliga förmåga i olika ämnen. Kortskrivningen har också en lugnande effekt på eleverna och är signal för att lektionen börjar.

I grupper där eleverna inte har lärt sig skriva än kan man använda sig av kortritning och kortprat. Detta går till på samma sätt men eleverna ritar/pratar av sig under de första minutrarna.

Prova gärna aktiviteten själv först, t ex vid ert nästa arbetslagsmöte.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s