Hem » Svenska som andraspråk » SvA på Östergårdsskolan

SvA på Östergårdsskolan

Organisationen för svenska som andraspråk ser olika ut på skolorna. Så här har vi strukturerat upp vårt arbete på Östergårdsskolan. Östergårdsskolan är en 4-9 skola, med c a 700 elever, där ca 42% har annat modersmål än svenska. Alla elever med annat modersmål än svenska har inte automatiskt sva utan vi ”testar” av elever inför deras start på vår skola.
Vid mottagandet av nya sexor (från tre skolor) och nya fyror (från en skola) genomförs på våren i femman/trean bokup test. Resultatet där samt en dialog med avlämnande sva lärare är grunden för vilka som ska läsa sva eller sv. Vid höstterminens start genomför vi ytterligare test (läsförståelse, skrivuppgift) för att få mer underlag. Eventuella felplaceringar korrigeras. Vi kollar även av när vi får nya elever till skolan om vi är osäkra på om de ska läsa sv eller sva.
Under åren på skolan har vi gemensamma avstämningsuppgifter i våra sva grupper som vi har som utgångspunkt för analys över hur våra sva elever utvecklas.
År 4 testas i början av hösten i ord, läs, skriv
År 5 bokup
År 6 NP
År 7 berättande text, läsförståelse
År 8 läsförståelse, beskrivande text
År 9 NP
I våra svagrupper går elever som är födda i Sverige och elever som endast har varit här några månader (I Halmstad går man först i förberedelseklass och när man bedöms redo, slussas man ut till sin ordinarie klass). Vi har stor spridning bland eleverna vad gäller språk och tidigare skolbakgrund.
På vår skola arbetar vi både i arbetslag och i ämneslag. Ämneslagen träffas regelbundet och i sva arbetslaget ingår för närvarande vi två (duoab, Annaoch Biljana). Vid två tillfällen per termin har vi längre ämnesträffar och då är alla som undervisar i sva med. Vid dessa träffar utvecklar vi vårt ämne, diskuterar elever, specifika behov etc.
Vi använder oss inte av läromedel i sva utan utgår framför allt från texter. Vi har sett att skönlitteratur är en framgångsfaktor samt att använda cirkelmodellen vid skrivande av texter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s